Szorongás nélküli iskolakezdés iskola előkészítő feladatokkal

Emlékszem, hogy gyerekkoromban milyen nehéz volt az óvoda és az iskola közötti váltás. Egyszerűen teljesen másik világba kerültem. Így megfogadtam, hogy ha lesz gyerekem, mindent megteszek annak érdekében, hogy az óvoda és az iskola közötti váltást meg tudjam neki könnyíteni. Ehhez részben én a filmekhez is szoktam nyúlni, mert vannak olyan témájú, könnyedebb mesék vagy gyerekeknek szóló filmek is, amik elő tudják segíteni ezt a váltást.

Ezen kívül, ami még nagyon jó segítség tud lenni az iskola előkészítő feladatgyűjtemények, amiket a https://szilvia-logopedia.hu/iskola-elokeszito-feladatok.php oldalon is meg lehet találni.

A Szabó Szilvia oldalán található könyvek és segítő gyűjtemények mindegyike olyan, amit érdemes megvásárolni és használni. Ezeket egyébként ő maga állított össze.

Bár mindet valóban érdemes megvásárolni, amit leginkább szeretnék kiemelni, az a Látogatás a Tudás birodalmába című könyv, ami egy diszlexia prevenciós elemekre épülő iskola előkészítő, valamint részképességet fejlesztő feladatokat tartalmazó összeállítás. Ezt 5 és 7 éves korú iskolába készülő gyerekek részére állította össze. Nem egy rövid könyvről van szó, hiszen 156 oldalt foglal magában, de egy rendkívül színes, tanulságos és tényleg nagyon szuper fejlesztő könyvről van szó. A használata nagyon egyszerű, könnyen érthető, jól fel van építve, így otthon is könnyedén tudtuk használni a gyermekemmel.

Azért is tartom fontosnak a https://szilvia-logopedia.hu/iskola-elokeszito-feladatok.php oldalon található iskola előkészítő feladatgyűjteménynek a használatát, mert az ilyen típusú feladatokat tartalmazó összeállítások képesek arra, hogy kialakítsanak, illetve erősítsenek olyan készségeket, képességeket, amelyek az iskolában alapvető készségeknek számítanak. Ilyenek például az irányoknak az érzékelése, a térbeli tájékozódás, szókincs bővítés, de még olyan gyakorlatokkal is lehet találkozni, ami a ritmus- és vonalvezetést segíti, illetve kognitív folyamatokat is fejleszt. És természetesen a memória fejlesztésére is nagy hangsúlyt fektet ez a gyűjtemény.

A fentieken kívül még azért is tartom fontosnak, mert emlékszem én is arra, hogy gyerekként mennyire szorongással töltött el egyes feladatok megoldása, mert nem volt benne teljesen biztos, hogy milyen típusú feladathoz hogyan kell állni, hogyan kell értelmezni, mit kell vele tennem, és az ilyen típusú feladatgyűjtemények, ami Szilvia oldalán is található, teljesen fel tudja készíteni a gyereket arra, hogy szorongások nélkül tudjon belevágni az iskolakezdésbe. Amikor elkezdi az iskolát, akkor már olyan feladatokkal, olyan gondolkodásmódokkal fog találkozni, amit az ilyen felkészítés során már megismerhetett.