Robotzsaru és a plazmavágás

Az én nagy kedvenceim a technológiával foglalkozó filmek, melyek a jelen kor vívmányait mutatják be, feldolgoznak valós történeteket, vagy éppen sci-fi jellegűek, azaz tudományos-fantasztikusan bemutatnak elképzelt jövőbeli technikákat. Gyerekkoromban kedvencem volt a Robotzsaru, teljesen elvarázsolt a lézer szemeivel és a fém vázával. Akkor láttam ezt a technológiát viszont, amikor a munkámból kifolyólag felvettem a kapcsolatot az Acélpartner Kft-vel és meglátogattam őket budapesti telephelyükön. Ez az acélszerkezetek és acéllemezek forgalmazásával foglalkozó cég 3 db CNC géppel és egy3D-s plazmavágóval dolgozik. A plazmavágás éppen olyan sugárral történik, mint amit anno a Robotzsaru a szemével kilövellt.

plazmavágás

Na jó, ez egy kicsit túlzás, mert a Robotzsaru nem volt annyira menő, mint ez a plazmavágó gép! Ahogy a 2000*2000 mm-es, 15 mm vastagságú acéllemez bekerült a vágógépbe, csak szemvédőn keresztül lehetett belenézni a fénybe, így is vakító volt. A gép egy program alapján dolgozik és olyan precíziós vágásokra képes, amely mikromiliméteres pontossággal munkálja meg az acél-ötvözetet. Anyagminőségtől függetlenül a legpontosabb vágás a plazmavágó segítségével hozható létre.

A mi cégünk ugyan nem rendel plazmavágásokat, mert mi szerkezeti acélokkal foglalkozunk, ennek ellenére egy ilyen high-tech üzem látogatása mindig nagy izgalommal tölt el. Kicsit úgy éreztem magam, mintha a kedvenc filmem egy jelenetében járnék, az izzó acél illata, a fények, a hangok és a gépek zaja teljesen olyan hatást keltett, mintha a Robotzsaru egy jelenetében lennék. Lelkesedésemet a főnököm is nagyra értékeli, azóta mindig engem küld, ha az Acélpartner Kft-vel kell üzletet kötnünk!