Mozifilm előtt érdekes beszélgetést hallottam az inverterről

Avagy milyen új dolgot tanultam a napelemek működéséről

Az idei év nem igazán kedvezett az egyik kedvenc szabadidős programunknak, a mozizásnak. A gimis barátnőmmel, mint már erről írtam is, imádunk moziba járni, és a járványhelyzet miatt ez is felborult az életünkben.

A nyár ugyan adott valami szikrát a helyzet javulására, amit igyekeztünk is kihasználni. Hiányzott a popcorn illata, a sorban állás a beengedésre, még a fél füllel elkapott beszélgetések is.

Most épp egy pár beszélgetését a napelemekről és az inverterekről kaptam el. De be kell vallanom, hogy fogalmam sincs, hogy mi az az inverter. Valójában a napelemekről sem tudok sokat, mert az ismeretségi körömben senki nem olyan házban lakik, aki szereltetett volna fel.

Mivel a tudatlanságom nem hagyott nyugodni, ezért az egyik legjobb barátomat, a Google-t hívtam segítségül. Találtam is egy honlapot, ahol a legegyszerűbben megpróbálják elmagyarázni, mi is az az inverter.

A legfőbb feladata, hogy a napelemek által termelt egyenáramot váltakozó árammá alakítja át, így a megtermelt energiát használható formába konvertálja. A napelem önmagában ugyanis egyenáramot termel, azonban a háztartásunkban fellelhető elektromos eszközeink (hűtő, televízió, lámpa, töltők, stb.) váltakozó áramot használnak fel. Nem elhanyagolható szempont szól még az inverter használata mellett, ami nem más, mint a biztonsági és védelmi funkció.

Az, hogy milyen típusú inverterre érdemes beruházni, egyrészt nagyban függ az adott áramszolgáltatótól is. A szolgáltatóval mindenképpen kell előzetesen egyeztetni és el kell kérni tőle azt a listát, amelyen az általuk elfogadott inverter márkák vannak felsorolva. Elsősorban ehhez a listához kell alkalmazkodni, másrészt azonban azt is fontos eldönteni, hogy milyen működési elvet választunk az inverter esetében. Megkülönböztetnek hálózatra visszatápláló rendszert, szigetüzemű rendszert és hibrid rendszert is. A weboldal szakértői a hagyományos, hálózatra visszatápláló rendszereket szokták javasolni, ez a legoptimálisabb választás a tapasztalatok alapján.

A honlapon meglepő őszinteséggel írnak az inverter gyenge pontjáról (úgy vélem, hogy ez a leghitelesebb reklám, amit valaha láttam, de ez tényleg csak zárójel), ami nem más, mint a varisztor. Igen, én is nagy szemekkel néztem, mikor megláttam ezt a szót. Bevallom, életemben először. De úgy látszik, hogy ez a téma sok első alkalmat tartogatott számomra.

Szóval, a varisztor az inverternek egy alkatrésze, amely a túlfeszültséget szabályozza. Ez különösen fontos mondjuk egy villámcsapásnál, ami a nyári nagy viharoknál gyakran előfordulhat. Igazából ez a kis alkatrész, ami kvázi el tud romlani az inverterben, de ennek javítása nem akkora költség, hogy a napelem megtérülését kockáztatná. Garanciát is vállalnak, alapesetben 5 évre, amely hosszabbítható igény szerint 10 vagy 15 évre.

Én úgy érzem, hogy elég sokat okosodtam a PENTELE SOLAR Kft. oldalának köszönhetően. Valóban igaz, hogy minden nap tanul az ember valamit. És ez még olyan borúsabb időszakokban, mint az idei év is igaz.