Így lett belőlem is könnyedén aranykalászos gazda

A magyar sorozatok és filmek jönnek fel, mint az aszály. Bár utóbbi hasonlatot igazán sosem értettem, a mögöttes tartalmat viszont annál is inkább. Hiszen hová jutottunk már a Szomszédoktól?! Én legalábbis őszinte kedvelője vagyok a napjainkban megjelenő hazai sorozatoknak. Legnagyobb kedvencemet biztosan sokan mások is kedvelik, mert az utóbbi évek egyik legizgalmasabb és legalább annyira fájó alkotása, ami jól szemléltet sok helyzetet, amit a pénz megléte, vagy éppen nemléte generál. Talán csak egy mellényúlást éreztem benne, ami a harmadik évad, azt egy kicsit túltolták. Viszont az egyik főszereplő, Mira a sorozatban aranykalászos gazda lesz. Felkeltette az érdeklődésemet, hogy mi ez.

Már akkor utánajártam, hogy mi ez a képzés és hogy mire is lehet használni ezt a szaktudást. Aztán persze az élet is hozzátette a maga részét és úgy alakult, hogy földvásárlásra adtam a fejemet. De mindez csak azért történhetett meg, mert időközben én is aranykalászos gazda lettem. Az Oktatozone budapesti képző központban végeztem el a képzést, ami egy részszakmát adott. A tananyag egyszerű volt és közérthető, a gyakorlatokat pedig egy tanyán tartották, így aztán tényleg nemcsak annyi történt, hogy egy tanteremben, vagy épp a laptop előtt magyarázott valaki a témáról.

Sőt! Az Oktatozone weboldalán is meg lehet nézni, hogy ezen a területen a képzésre való bekerüléshez is elvárások vannak. Egyrészt, egészségügyileg alkalmasnak kell lenni a feladatok elvégzésére, amelyek olykor fizikailag megterhelők lehetnek. Másrészt ezzel szoros összefüggésben rendelkezni kell legalább egy B típusú jogosítvánnyal. Mivel ez a munka olykor balesetveszélyes szituációkat szülhet azok számára, akik nem gondolkoznak “sofőr fejjel”, ezért akiknek nincs legalább B jogsi a farzsebben, az nem kezdeti meg a tanulmányokat. Vagy lehet, hogy megkezdheti, csak éppen vizsgát nem tehet.

Egy aranykalászos gazda igazán jártas abban, hogy hogyan készítse elő megfelelően a termőföldet, hogyan kezelje a növényeit, miként, mikor és legfőképpen mit vessen és termesszen. Ehhez nem pusztán elméleti tudásra van szükség, de arra is, hogy a földeken is kellő gyakorlatot szerezzen az ember, hiszen számomra például egyáltalán nem volt egyértelmű a különböző berendezések használata.

Az Oktatozone-nál megszerzett tudást azóta is akuálisnak és jól használhatónak tartom, illetve igyekszem folyamatosan fejleszteni, önmagammal együtt. Az aranykalászos gazda képzés mellett több más szakirányon is fejlesztheti magát az ember, ha ezt a képzési centrumot választja. A tanulás bármikor aktuálissá válhat az életben, de a legjobb talán az, ha sosem hagyjuk abba igazán. Akit a műszaki területek vonzanak, a gépészet, vagy az elektronika, az is megtalálhatja a neki szóló kurzust amellett, hogy akár hatóságilag elismert vizsgát is tehet egy-egy területen a megfelelő képesítés megszerzése érdekében.