Hangtálak karácsonyra és minden más alkalomra

Miért ne lehetnének filmes kellékek, történetesen hangtálak a karácsonyi ajándékok ötletadói?! Néhány héttel ezelőtt teljesen véletlenszerű módon választottam egy történetet az egyik stream szolgáltatónál, aminek tetszett a képe. Az egész tibeti környezetben játszódott, a szerzetesek életéről volt benne szó, igazából félig-meddig dokumentumfilm jellegű volt. Elég sokat beszéltek benne róla a hangtálakról és a hangtálak jótékony hatásáról.

Ezeket az eszközöket általában arra szoktál használni, hogy egy meditációs gyakorlat során könnyebben el tudjunk mélyülni az adott mantrában és egyszerűbben fókuszáljunk arra az egyetlen dologra, amire kell. A hangtál rezgései és zenéje nyugtató hatással van a tudatra és lélekre, ezért nagyon hatékonyan tudja ezt az elmélyülést támogatni.

Szerencsére ez nem csak egy filmes húzás, hanem ténylegesen a való életben is használják ezeket az eszközöket. Mindig is vonzott a spiritualitás, illetve a lelki életnek ez a fajta vizsgálata, meg hát jön a karácsony is, úgyhogy ezt egy égi jelnek vettem. Elkezdtem keresgélni a neten, hogy milyen hangtálak vannak és egész sok opciót találtam.

Van egy kimondottan nepáli termékeket forgalmazó webshop, a nepalitermekek.com, ahol többek között hangtálakat is találtam. Mindegyik eredeti nepáli cikk, többségük kézzel készített. Abban viszont egyik sem különbözik, hogy mindegyiket egy magas rangú rinpoche áldását követően hozták el Magyarországra.

A honlapon egy részletes ismertető is olvasható arról, hogy pontosan mik ezek a termékek és hogyan is működnek valójában. Amint már említettem, ez egy meditációt elősegítő eszköz. A peremét egy hangtál ütővel hozzuk rezgésbe. Ez a rezgés egy kellemes alapfrekvenciájú hang mellett általában két harmonikus felhangot is megszólaltat. Mindez egy olyan nyugtató, hosszan tartó, figyelemre méltó, erőteljes és egyedi hangzást hoz létre, ami amellett, hogy megnyugtatja az embert egyidejűleg élénkít is.

Ezek a hangtálak nem csak a jó kedély eléréséhez és meditációs állapot elősegítéséhez hasznosak, hanem gyógyítani is lehetséges velük. Ennek hátterében az áll, hogy a tálak harmonikus rezgéseinek olyan rezonanciája van, ami rengeteget segíthet az emberi szervezet harmonikus egyensúlyának megőrzésében és helyreállításában. Így például gyakran megpróbálják vele a test energia központját és csakráit egyensúlyba hozni. Ebben az esetben sokszor szimplán csak csakra tálnak hívják a hangtálakat.

Ezeket a varázslatos hangszerek vagy eszközök általában kézzel készülnek, több lépcsőben. Először is megömlesztik a fémet a kemencében és aztán pogácsa, vagy korong formájú darabokat alakítanak ki belőlük a szükséges méretben és vastagságban. Ezt követően 4-5 ilyen fémlemezből összekalapálnak és összehevítenek egy tálat. A kemencében felhevített anyag nagyon jól alakíthatóvá válik. Ezt addig kalapálják, amíg ki nem hűl, ekkor pedig újra felhevítik és megint kalapálják. A folyamat ezen részét rendkívül türelmesen és precízen kell csinálni, hiszen hogyha türelmetlenül és kapkodva készítik, akkor olyan mikrorepedések jöhetnek létre az anyagban, ami jelentősen rontja a hangtál minőségét, hangzását és ezzel a hátását is.

A végső forma elnyerését követően a csiszolás és a polírozás következik, ami megint abszolút egyedivé képes varázsolni a hasonlónak tűnő hangtálakat. A tibeti kézműves módszerek garantálják, hogy a hangtálak a legjobb minőségűek és legszebb hangzásvilággal rendelkezők lesznek.

Az eszközök külső megjelenésében is lehet különbség, hiszen egyedi jeleket, mintákat itt is felfedezhetünk. Persze vannak gyakori, visszatérő motívumok is. Vannak egyszerűbb, letisztultabb tálak és olyanok is előfordulnak, amiken mondjuk egy egész Buddha kép szerepel. De ez persze mind csak vizuál, ezeknek az eszközöknek a legfontosabb jellemzőjük a hangjuk, nem más. Tehát hogyha a hang jó minőségű és szépen cseng, akkor jó a tál.

A hangtál hangja, vagyis a rezonancia milyensége attól is függ az elkészítésen kívül, hogy milyen anyagokból tevődik össze az eszköz. Hagyományosan hét fémből készül el egy-egy hangtál, amelyek a következők:

  • arany (~Napot jelképezi)
  • ezüst (~Holdat jelképezi)
  • réz (~Vénuszt jelképezi)
  • vas (~Marsot jelképezi)
  • ón (~Jupitert jelképezi)
  • higany (~Merkúrt jelképezi)
  • ólóm (~Szaturnuszt jelképezi).

Ezáltal a tál bevonz egyfajta asztrológiai erőt is a bolygók által, valamint a hétféle fém rendkívül különleges hangzást kölcsönöz. A végleges hangzást persze nagyban befolyásolja, hogy ezek az anyagok milyen arányban jelennek meg a tálban, valamint az is, hogy milyen méretűek és pontosan milyen formájúak a tibeti hangtálak.

Én egy szimpatikus darabot választottam végül a webshopból az oldalon olvasott információk alapján. Ha érdekelnek a hangtálak, további információkért jó szívvel tudom ajánlani a nepalitermekek.com oldalt, ahol nem csak konkrét termékeket lehet nézni, hanem mindezek spirituális hátteréről is sok mindent meg lehet tudni.