Hagyományőrző film készült a szőnyegekről

Nem tudom, ki gondolkozott már rajta, de rengeteg mindent el lehetne készíteni házilag a mindennapi használati tárgyaink közül. Persze ehhez rengeteg időre lenne szükség és speciális alapanyagokra és eszközökre, de megéri a fáradozást, legalábbis én így gondolom. A héten láttam egy rövidfilmet, ami a vidéki néniket mutatta be, akik a mai napig kézzel készítik a szőnyegeket a ház minden szobájába. A közelébe sem mennek a nénik a lakberendezési áruházaknak, hanem a saját kezükkel szövik meg a szőnyegeket. Ha valaki szőnyeget vagy kifejezetten fürdőszoba szőnyeget szeretne készíteni házilag, akkor annak nagyon ajánlom ezt a kisfilmet, mert nem csak hasznos utasítások és folyamatleírások lesznek benne, hanem nagyon érdekes történetek és életutak is. Nem hiába használják a filmet, mint eszközt, hogy rögzítsék az emberek az élményeiket, tapasztalataikat, álmaikat és vágyaikat – könnyen befogadható egy film és viszonylag rövid idő alatt meg lehet nézni, nem úgy, mint például egy könyvet végigolvasni.

Na de miért pont fürdőszoba szőnyegek? Nekem valahogy mániám, hogy mindig puha, bolyhos szőnyeg legyen a fürdőszobában, így kényelmesen ki tudok kászálódni a kádból és nem csúszom el a vizes csempén, plusz reggelente nem a hideg kövön kell állnom, amíg készülődök. Egyszóval elvárásaim azért vannak, hogy milyen egy ideális fürdőszoba szőnyeg, de sajnos nem szoktam találni minden szempontból tökéletes szőnyeget az áruházakban. Ezért felmerült bennem az ötlet, hogy érdemes-e kipróbálni, milyen egy fürdőszoba szőnyeg házilag elkészítve? Nem vagyok meggyőződve róla, hogy nekem sikerülne elkészíteni otthon egy szőnyeget, bár a filmen olyan egyszerűnek tűnt az egész. De azért nem szabad elfelejteni, hogy a nénik évtizedes tapasztalattal rendelkeznek és nem most állnának neki életükben először szerencsétlenkedni.

Ha már a kézzel készített portékáknál tartunk, egyre több művész jelenik meg az interneten, akik hobbi szinten alkotnak valamit az otthonukban és jövedelem kiegészítésként árulják őket a különféle vásárokon és piacokon. Én előszeretettel vásárolok tőlük, mert tudom, hogy a pénzemért cserébe egyedi terméket kapok, ami biztosan nincs másnak és még támogatok is vele valakit. Így vettem egy csomózott szőnyeget az előszobámba, ami a vidám színével nagyon jól feldobja az egész helyiséget és mindig jó kedvre derít, legyen akármilyen rossz napom. Sajnos tökéletesen puha, pamut fürdőszoba szőnyeget még az ilyen kézműves vásárokon sem sikerült találnom, de nem adom fel, hátha egyszer rábukkanok álmaim fürdőszoba szőnyegére.