Egy tényleg jó film a pelenkásokról

A szülővé válás nagyon hosszú és érdekes folyamat, amely során folyamatosan tanul az ember. A szülés és az első hónapok nagyon különleges hónapok a hosszú folyamatban. Erről az időszakról, egészen pontosan az első évről készült egy formabontó film, a Bébés (angolul Babies) című, amelyben a világ különböző pontjain (egészen pontosan Mongóliában, Namíbiában, San Franciscoban és Tokyoban) ismerkedünk meg 4 kisbaba és családjuk első hónapjaival.

Míg sokszor hallhatjuk a “kis gyerek, kis gond, nagy gyerek, nagy gond” mondást, a film elmagyarázza, hogy nagyon érdemes odafigyelni kisgyermekünkre. Az első 2 év / az első 1000 nap bizonyos agyi neuronkapcsolódások miatt biológiailag is olyan következményekkel jár, amelyek visszafordíthatatlanok. Tehát már a legelső időkben, a születéstől kezdve érdemes gondolkodó lényként figyelni kicsinyünket, igyekezni kreatívvá tenni, stimulálni, stb-stb… Szintén fiatal szülőknek nagyon megnyugtató lehet, hogy a nyugati körülményekhez, követelményekhez képest abszolút szabályokat nem követő és nem betartó kultúrákban is egy éves korukban a kicsik felállnak. Ezután lehet egy mély lélegzetet venni, és elmosolyodni…

És bizony látunk sok pelenkát is a filmben (Namíbián kívül mindhárom helyen), amely itthon is elengedhetetlen gyerekünknek. Ide kattintva elérhető a Lord Shop, amely egy gyerek- és babaárú webáruház nagy választékkal és sok esetben alacsonyabb árakkal, mint amit az ismert drogériákban megszokhattunk.

Hogyan tudják alacsonyabban tartani az árakat?

Én úgy képzelem, hogy azzal, hogy nincsen üzlethelyiségük, sokat spórolnak, a marketing költségre sem hiszem, hogy túl sokat költenek, én is egy ismerőstől hallottam róluk. Jó bornak nem kell a cégér, mondták régen, ami nem tudom, mennyire igaz manapság, de az biztos, hogy kisebb cégeknél sokszor olcsóbban tudunk termékekhez jutni. A másik szokatlan dolog, amire felfigyeltem egy kisebb, nem túl ismert webáruháznál, azok a saját márkás termékeik: legyen szó pelenkákról, vagy férfi vagy női borotvákról.

Nemcsak gyermek pelenkákat, de gyermek pelenka szetteket is vásárolhatunk, ahol talán a “nagybani” vásárlás miatt sokszor további kedvezményeket is találunk. Itt egy dologra kell vigyázni: nehogy annyira sok pelenkát vegyünk, hogy kinője őket a gyerekünk! Kezdő szülőként lehet, hogy nem tudjuk, de rengeteg pelenkaméret van. A Lord Shop oldalán 9 különböző méretet találunk. Kezdve az 1-es (Newborn) mérettől, amely 2-5 kg közötti újszülötteknek van, amelyből a szülés előtt sem ajánlunk túl nagy mennyiséget (legfeljebb 50 darabot), mivel sok babát csak 4 kilósan “hoz meg a gólya”. Egy barátom abba a hibába esett, hogy több száz kis pelenkát vásárolt olcsón, de a két héttel túlhordott baba 4 kg felett született, és tápszeren hihetetlen ütemben nőtt: a legtöbb pelenkától meg kellett szabadulniuk.

A következő, a 2-es (Mini) méret a legtöbb egészséges újszülöttre jó: 3-6 kilogramm közöttre ajánlják.

Ezután jön a 3-as (Midi) méret 4-9 kg között, ez egészen sokáig kitart, egyes gyerekek kb. 9 kg-osak 1 éves korukban, bár van, aki a 11-et is eléri. A fiúk általában nehezebbek baba korban is.

A 4-es (Max) pelenka 8-18 kg között ajánlott, és ezzel könnyen lehet, hogy kihúzzuk a szobatisztaság végéig: egy 3 éves gyerek általában 14-18 kg-os szokott lenni.

De azért ne vegyük készpénznek az ajánlott méreteket, sok gyerek más “formájú” (lábak, has, stb.), mint amit a gyárak átlagosnak képzelnek. Egy 12-14 kg-os gyereknek érdemesebb 4+-os Maxi+ (10-20 kg), 5-ös Junior (12-25 kg), vagy 5+-os Junior+ (13-20 kg)-osba beruházni.

A 6-os XL pelenkára (15 kg+) és a 7-es XXL (20-30 kg) valószínűleg nem lesz szükségünk. Az összes említett terméket elérhetjük ide kattintva: https://www.lord.shop.hu/bababolt.