Egy népszerű sorozat segített egy barátomnak abban, hogy letegye az alkoholt

Több film és sorozat van, aminek a főhőse valamilyen addikciókkal küzd, ahol a függőség van a középpontban és bemutatja, hogy milyen egy alkoholista, függő élete, hogy az alkohol vagy a drogok hogyan teszik tönkre egy ember életét, hogy ezek a szerek hogyan hatnak a családi és társas kapcsolatokra.

alkoholista
alkoholista

Sokan vannak, akik nem kedvelik az ilyen nyomasztó témákat, akik nem szeretnek ilyen filmeket nézni, bele sem gondolnak abba, hogy van, akinek pont ez adhatja meg a kezdőlöketet, ez ébresztheti rá arra, hogy változtatnia kell.

Sajnos hazánkban rengeteg az alkoholista, nagyon sok család van, akit komolyan érintenek az alkoholproblémák, akik mindennapjait a függőségek keserítik meg. Nem csak alkohol, hanem drogok vagy éppen cigaretta is lehet a háttérben.

A cigaretta függőség önmagában nem károsítja a kapcsolatokat, de sajnos mikor még általános iskolába jártam, volt olyan osztálytársam, akiknél a családban fontosabb volt, hogy cigarettát vegyenek, mint hogy legyen otthon étel.

Nehéz leszokni a cigarettáról, de szerintem ha valaki elég erősen elköteleződik mellette, akkor nem lehetetlen. Vannak olyan tapaszok, amik segítenek a leszokásban, rengeteg olyan tippet lehet olvasni az interneten, ami hasznos lehet a leszokni vágyóknak.

A cigaretta annak ellenére, hogy egy erősen függőséget okozó, káros termék, mindenki számára elérhető, éppen ezért is teszi nehézzé a leszokást, hogy a környezetünkben ugyanúgy tovább cigarettázik mindenki, hogy csak bemegyünk a boltba és egyből hozzá is lehet jutni.

Súlyos függőség, nehéz a leszokás, de nem lehetetlen, egy kis akaraterővel sikerülhet.

Az alkoholfüggőség már egy kicsit más. Az alkohol lassan öl, nincsenek olyan jelei a betegségeknek, mint a cigarettánál, sokkal kevesebb az intő, figyelmeztető jel, éppen ezért, mikor észreveszik, hogy túl sok volt az alkohol, addigra már késő, legtöbbször addigra már károsodik az illető mája.

Az alkoholfüggőség hátulütője nem csak az, hogy drága és káros, hanem az alkoholfüggőség negatív hatásai sokszor a függő környezetén csattannak. Az alkohol ugyanis gátolja a józan gondolkozást, sokan agresszívak lesznek tőle, ez pedig tönkre teheti a kapcsolatokat, egy család életét. Egy alkoholista szülő gyermekeinek nagyon nehéz az élete, főleg, ha a szülők agresszívabbak is lesznek az alkoholtól. Rendszeres otthoni problémák vannak, amik miatt nem tud koncentrálni az iskolában, lemarad. Az ilyen családból érkező gyermekek egy része pedig el sem tudja végül végezni az iskolát. Folyamatosan problémák vannak vele, ami csak még több feszültséget eredményez a családban.

Az alkoholizmussal, az alkoholfüggőségekkel nem csak családos emberek küzdenek, vannak olyan fiatalok, akiknek az élete kisiklott és szintén az alkoholba menekülnek. A függőségek nem válogatnak, mindenki egyénileg reagál az életében bekövetkezett változásokra, kudarcokra, és vannak, akik az alkoholba menekülnek.

Ezek az emberek gyakran elveszítik a családjukat, a barátaik elfordulnak tőlük. Vannak viszont, akiket a függőségeik ellenére sem hagynak egyedül, de komoly gondot tudnak okozni ezzel a szeretteiknek.

Nekem is van egy barátom, aki alkoholista volt. Elég komoly szinten művelte az alkohol fogyasztást, nem volt olyan nap, mikor nem ivott volna, de nem állt meg egy-két pohár bornál, rendszeresen inkább egy üveg fogyott nála.

Inkább inni ment, mint velünk bárhová. Egyre többször került bajba az alkohol miatt, egyre nehezebb volt olyan pillanatában beszélni vele, mikor éppen nem volt ittas.

Nagyon sokat próbálkoztunk azzal. hogy leszoktassuk, hogy rádöbbentsük, hosszútávon vállalhatatlan, amit csinál, de sosem hallgatott ránk. Sosem érdekelte igazán, amit mondtunk neki, mert ő jól érezte így magát, nem érezte még a sok alkoholfogyasztásnak azt a káros hatását, ami miatt rádöbbent volna, hogy fel kell hagynia ezzel az életmóddal.

Nemrég jelent meg egy sorozat, ami egy fiatal drogfüggő lány életéről szól, a megpróbáltatásairól, arról, hogy hogyan igyekszik jó és tiszta maradni, még ha a környezetében mindenhol jelen is vannak a különböző drogok.

Ez a sorozat nagyon népszerű lett, így sokan elkezdték követni. Az a barátom is megnézte, aki alkoholista volt. A sorozat döbbentette rá arra, hogy nem jó irányba halad az élete, hogy nem teheti ezt a szeretteivel, hogy nem szeretne függő maradni élete végéig.

A sorozat megérttette vele azt, amit nekünk nem sikerült, és végre hajlandó volt segítséget kérni tőlünk, a barátaitól.

Sajnos nem voltunk igazán kompatibilisek a témában, hiszen így konkrétan egyikük sem találkozott még függőségek kezelésével.

Kerestünk egy olyan központot, ahol kifejezetten függőségekkel foglalkoznak. Egy családi felépülési központtal vettük fel a kapcsolatot, mert nagyon sok jót olvastunk róluk az interneten. Itt kértünk egy konzultációs időpontot a barátunknak, amire sikeresen el is tudtuk vinni.

Elég sokat segítettek itt neki, megértette, miért is van szükség arra, hogy leszokjon, megtudta, milyen lehetőségei vannak, hogyan tudna hatékonyan leszokni az alkoholról. Az volt a célja, hogy ne legyen többé alkoholista.

Itt merült fel lehetőségként, hogy elmehetne egy 28 napos felépülési programra. Ennek az a lényege, hogy profi támogatással és felügyelettel szokhat le az alkoholról. Csoportban, amikor van egy hajtóerő, ahol a tagok egymást segítik át a nehézségeken, amúgy is sokkal könnyebb leszokni.

Itt természetesen a tagokon kívül orvosok és ápolók is rendelkezésére állnak a betegeknek, rengeteg csoportos foglalkozás van, amik hozzásegítik ahhoz, hogy le tudjanak szokni az alkoholról.

Minden adott ahhoz, hogy szakmai segítséggel le tudják tenni a függők az alkoholt, ezzel javítva az életüket.

Sokan vannak, akiknek ez a hely segített. Itt az orvosokon kívül olyan emberek dolgoznak, akik maguk is valamilyen függőségek rabjai voltak. Ők pontosan tudják, min mennek keresztül azok, akik ide jönnek, és segítséget remélnek.

Sok programon vesznek részt a 28 napos időtartam alatt azok, akik fel szeretnének épülni. Minden program úgy van kitalálva, hogy a leszokást segítsék.

Ezeken a programokon beszélhetnek egymással és az orvosokkal is a betegek, megismerhetik egymás történetét, mindenképpen pozitívan, ösztönzően hat rájuk az, hogy olyan emberekkel dolgozhatnak együtt, akik szintén átestek azon, amin ők maguk.

Minden sikeresen felgyógyult ex függő mögött van egy történet, ami hozzásegítheti a később gyógyulni vágyókat ahhoz, hogy letegyék az alkoholt.

A szakmai segítség és a cég jó híre miatt döntöttünk úgy, hogy bátran rájuk bízzuk a barátunkat.

Ahogyan azt reméltük, a 28 nap elteltével tényleg sikerült teljesen letennie az alkoholt, és hiába volt tulajdonképpen elvonón, nem egy borzalmas dologként élte meg. Azt mondta, hogy a személyzet nagyon kedves és segítőkész itt.

Sok hely van ugyanis, ahol a függőket lenézik, hiszen sokan azt hiszik, hogy egy szilárd elhatározás elég ahhoz, hogy le lehessen szokni, de ez sajnos nem így van. Sokszor nem elég, bármilyen erős is az elhatározás. Ezért kell minden esetben szakmai segítséget kérni, hiszen azok, akik ezzel foglalkoznak, segíteni tudnak.

Nem csak abban segítenek, hogy ebben a 28 napban ne igyon a beteg, hanem azzal foglalkoznak, hogy feltárják, milyen okok vannak a függőség hátterében, ezt próbálják meg gyógyítani, hogy ha nincsen ellenőrizve, akkor is tartani tudja magát az elhatározásához a beteg.

Hihetetlen, hogy a barátunknak az adta meg a kezdőlöketet, hogy látott egy sorozatot függőkről. De mindig el kell kezdeni valahol, és nagyon örülök, hogy sikerült neki, és leszokott.

Már nincsen gondja az alkohollal. Itt a karácsony, a szilveszter, és nem félünk, mert eddig is tartotta magát, nem hiszem, hogy pont most kezdene el újra inni.

Egyébként rendszeresen tartja a kapcsolatot a felépülési központtal, hiszen itt nem engedik el a páciensek kezét, mikor gyógyultnak nyilvánítják őket, online rendszeresen beszélnek velük, továbbra is kapcsolatban vannak, így ha bármi nem úgy alakul, mint tervezte, ha megerősítésre, vagy egy kis támogatásra van szüksége, ettől a családi felépülési központtól megkapja.

Nem bánta meg, hogy elment erre a felépülési programra, hiszen Ő is tudja, hogy mennyivel jobb lett az élete most, hogy már tiszta és nem iszik alkoholt.

Sokkal több barátja van, már van egy kapcsolata is, egy stabil munkája, pedig nem is telt el sok idő azóta, hogy nem iszik mindennap és józan tud maradni.

Nagyon hálás a felépülőknek, amiért segítettek neki leszokni és ezzel jobbá tenni az életét.