Beszéljünk a dokumentumfilmekről

Imádom a filmeket, tulajdonképpen mindenevő vagyok ezen a téren. Jöhetnek a legújabb disztópikus sorozatok, a fantasy feldolgozások, a thrillerek, a vígjátékok, a romantikus lányregények. Na jó, ez utóbbi talán mégsem. De a többi valóban igen. Mindhárom streaming szolgáltatóm (három? tudom, ez már azért gáz) kifinomult algoritmussal rendelkezik a filmek ajánlása terén. És újabban azt vettem észre, hogy mindhárom szinte csak dokumentumfilmeket javasol nekem.

Elgondolkodtam, hogy miért nézek az utóbbi időben annyi dokumentumfilmet. Azért, mert edukál. De ebben így még semmi kunszt nincs, ennyi erővel nézhetném egész nap a Mindentudás Akadémiáját is. A streamingelhető dokumentumfilmek szuperereje a szórakoztatva tanítás.

Na jó, hozok Neked példát is. A napokban kezdtem el egy minisorozatot az emberiség történetéről. Látom, hogy ásítottál egyet: halálosan unalmas lehet. A fiamnak is ez a véleménye. De nem Philomena Cunk előadásában. Esküszöm, szerelmes lettem ebbe a nőbe és a történeteibe is. De főleg az interjúk során feltett kérdéseibe. Minden percét imádom. És közben ezen a görbe tükrön keresztül, kicsit más megvilágításban egyre többet tudok meg arról, hogy milyen úton ért el az emberiség ebbe a jelenlegi hatalmas katyvaszba, amit szeretünk a civilizáció szóval illetni.

Hadd untassalak tovább a dokumentumfilmekkel. Minap szembe jött velem egy másik, számomra izgalmas téma: a hőszivattyú működése. Sajnos nem Philomena Cunk előadásában. Egy roppant okos szakember beszélt tudományos alapossággal, de természetesen semmit sem értettem meg belőle. Viszont a téma fontos számomra, különösen minden hónapban egy alkalommal. Amikor megkapjuk az aktuális gázszámlát az MVM Nexttől. Jó ez a név: Next. Előremutató. Látva az összeget, én úgy gondoltam, hogy nem lesz számomra next számla, csinálok egy hátra arcot, megpróbálok megszabadulni a gázszámláktól. Na ezért is érdekelt volna az okos szakember előadása a dokumentumfilmben.

Mivel a filmből semmit sem értettem és arra sem látok a közeljövőben esélyt, hogy Cunk kisasszony feldolgozza a témát, így aktivizáltam magamat. Segítségül hívtam legjobb barátomat, minden keresők ősapját (Google) és rákerestem a hőszivattyú működésére. Volt több találat is, egyre bonyolultabb magyarázatokkal. Már kezdtem a saját értelmi képességeimben kételkedni, amikor ráakadtam az Esté Credit weboldalán a hőszivattyú működése kapcsán egy érthető, világos, rajzos leírásra. Bingó!!!

A hőszivattyú tulajdonképpen egy “három az egyben” készülék:

  • fűt, mint egy kazán,
  • hűt, mint egy klíma,
  • melegvizet csinál, mint egy bojler.

Vártam, hogy még egy jó kávét is lefőz, de erre talán majd a 4. generációs hőszivattyúk lesznek alkalmasak. Főleg, ha Philomena Cunk is beszáll a prototípus tervezésébe. Bocs, tudom, hogy nem a hülyeségeim miatt olvasod ezt a cikket, hanem mert érdekelnek a filmek és/vagy a hőszivattyúk.

Az Esté Credit weboldalán egy kissé Móricka jellegű rajzot találsz. De a “Gazdag papa, szegény papa” című könyv óta tudom, hogy egy rajz ereje nem a tudományos vagy művészi kidolgozottságában rejlik. Hanem abban, hogy képes-e segíteni a probléma megértésének a folyamatát. Az Esté Credit rajza tűpontos: 3/4 rész környezeti energiához 1/4 rész villamos energia szükséges. Ezt már értem. Mennyivel jobb, mint pl. egy elektromos bojler, amelynek az esetében egy kád forró vízhez 4/4 rész villamos energia szükséges.

Azt magamtól is tudom, hogy a legolcsóbb és legtisztább, legzöldebb energia a környezeti energia. Elsősorban a pénztárcám miatt szeretném, ha megszabadulnék a sárga gázszámla csekkektől, de azért az is jó érzéssel tölt el, hogy két üveg műanyag flakonos körtés víz elfogyasztása közben legalább a fűtésemmel tehetek valamit az élhetőbb Föld érdekében…

Már csak az a kérdés, hogy melyik hőszivattyú lenne az ideális számomra. Mert a weboldal arra is kitér, hogy ebből többféle van:

  • víz-víz hőszivattyú: a hőnyerő közeg a víz,
  • levegő-víz hőszivattyú: a hőnyerő közeg a levegő.

Első blikkre azt gondolom, hogy nekem a levegő-víz rendszer lesz az ideális, mert körülöttem ill. a házam körül sokkal több levegő található, mint víz. Pontosabban víz egyáltalán nem található, a legközelebbi folyó (a Zagyva) 13 km. Persze lehetséges, hogy nem csak a felszíni vízből, akarom mondani vízből képes kinyerni az energiát a masina. Ezt majd megkérdezem a szakemberektől. Ugyanis az Esté Credit weboldalán találtam egy információkérő űrlapot, ahol megadtam az elképzeléseimet és visszahívást kértem. Bízom benne, hogy 2023 őszén-telén már valóban elfelejthetem a sárga csekkek egy részét és a családi házam pincéjében egy modern hőszivattyús rendszer fog üzemelni. Talán éppen olyan, mint az alábbi.

hőszivattyú működése