Bármi könnyen lelkesíthet minket, főleg egy jó film

Mindannyiunknak van olyan élménye talán, hogy egy hollywoodi jellegű nagyszabású produkció mennyire ösztönözni tudott minket bármire. Ismerek olyanokat, akik hasonló indíttatásból kezdtek el sportolni, de egy-egy rémesebb sztori lehet ijesztő is annyira, hogy észbe kapjunk és valamit máshogy csináljunk onnantól kezdve.

Ezek a filmek ezt is akarják elérni: hatást kívánnak gyakorolni. Egyik céljuk, hogy benne maradjanak az agyunkban, kicsit a lelkünkben és hát eléggé bevált eszközökkel teszik ezt. Persze van élet Hollywoodon túl is… Van olyan művészfilm, ami teljes átszellemülésre sarkall. Amitől megváltozik a mentalitásunk, hozzáállásunk valamihez.

A konkrét filmélményemről most nem szeretnék nyilatkozni, mert bevallom: mély a dolog. A családunk egy korábbi tagjának története is eszembe jutott a kapcsán, a lényeg viszont: Én magam is változtattam! Gyógytornára kezdtem járni, mert nem akarok lebénulni! Elég volt a fájdalmakból, vár a Therapy4u engem is. Őket viszont mindenképp megemlítem, hogy a “gyógytorna árak” kulcsszavas kereséssel találtam meg. Mert elég részletes árlistájuk van az oldalon, de nem csak ez számít persze.

Sokkal többet nyomott a latba, hogy minden mással, a lényegi részletekkel is elkápráztattak. Mondjuk a mai környezetben mindenféle árfekvést, így a gyógytorna árak listáit is alaposan kell böngésznem, de ők ár-érték arányban szerintem kiemelkedőnek is mondhatók. Hiszen tényleg az a helyzet, hogy elkápráztatóan sok terápiás dolgot ajánlanak, sok náluk a szakember a gyógytorna-gárdájukon belül, és az sem mellékes, mit talál az ember egy ilyen helyről a weboldalon (a therapy4u.hu-n) kívül. Hisz nem csak magán a weboldalon vannak jó ajánlások róluk – mind tartalomban, mind számszerűen nagyon sok ilyen -, hanem másutt, szakportálok fórumain és egyéb helyeken is azt olvasom, hozzájuk érdemes fordulni gerincbántalmakkal bárkinek.

Nem tudom, a kelleténél mennyivel ijesztett meg jobban a film, amit láttam, lehet nem szükséges lebénulást vizionálnom a távoli jövőbe vetítve sem, de van egy régóta elhúzódó problémám. Sérv – maradjuk ennyiben. Ezt sem részletezném, mert eleve a film arra is sarkallt, hogy jobban kivizsgáltassam, és még ez is folyamatban van, de az orvosom már most tologatott abba az irányba, hogy forduljak hozzájuk. Mert róluk már ő is hallott, és csak jókat. A gyógytorna árak felsorolásukat pedig tanulmányoztam eleget ahhoz, hogy szűkös anyagi helyzetben is azt mondjam: ez nekem kell. Mert az egészségem megéri! Ennyiért meg pláne… Pont náluk meg végképp!

Találtam több videós beszámolót is volt, vagy jelenlegi ügyfelüktől, páciensüktől, akik már értek el olyan sikereket, ami a pozitív feltételezésemet támasztotta alá. Egyik korábbi hölgy panaszosuk egy olyan karfájdalomról beszél, ami miatt táppénzre kellett menjen a munkahelyén, hosszabb időre. A sok ülés, az autóval való gyakori közlekedés miatt csúcsosodott nála is ez a gond, és szintén javaslatra érkezett hozzájuk, mint ide a legtöbben. Az állandó ajánlások szintén elég jó cégérnek tűnnek. A hölgy arról is beszél a videóban, hogy alkalomról alkalomra történő javulásról tudott kezdetben beszámolni, ami nagy szó! Ismerve a területet, évekre is szükség van egyeseknek a komoly javuláshoz, de a jól működő terápia és módszerek ezt is meg tudják villantani: a páciens azonnal jobban lesz, ami ad neki hitet abban, hogy még sokáig folytassa. Ha lehetséges, akkor a teljes felépülésért! A fájdalma és a visszatérő nyilalló érzése tökre elmúlt, és vissza tudott térni a munkájához! Ez kell nekem is – döntöttem el, ahogy olvasgattam róluk tovább, és ezen a videón is túl voltam már.

Van egy Schroth nevű gerincferdülés terápiájuk is, ami igazán különlegesnek mondható dolog: a háromdimenziós gerincferdülést kezeli. Mert a gerinc sem csak egy irányban torzulhat ezen az úton, mint megtudtam. Egyénre szabott módon, mindhárom irányban igyekszik korrigálni a problémákat ez a technika, és még a Scheuermann-kór esetén is alkalmazható. A későbbi romlás valószínűsége így kicsi, de maguk is leírják, hogy ehhez nagyon fontos lenne időben kezdeni mindent, ami szükséges! Ilyen foglalkozásra érdemes nem akkor érkezni, amikor már túlzottan sokáig húztuk a dolgot, és akár műtétre is kerülhet a sor, de sosem késő persze – ez is fontos megjegyzés. Akár műtétből való felépülésre is bizonyosan vannak alkalmas módszereik. A gerinc kóros görbülete megállítható!

De én nagyon szerencsésnek érzem magam amiatt is, hogy megkaptam időben a motivációt. Az említett filmből. Én tudom milyen lustaságból, vagy akár félelemből halogatni bármit… Akinek nem adódik meg, hogy jöjjön egy ilyen elvontabb, de mély sugallat, azoknak örülök, ha segíthetek azzal, ha esetleg olvassák most a cikkemet. Náluk csak ilyen említett, speciális terápiából is több van, de a szokványosabb, többeket érintő problémákhoz kapcsolódó kezeléstípusok közül is önmagában 10-et számoltam össze! Melyek lényegéről és mibenlétéről nyilván írnak is még az oldalon!

Kaphatunk ergonómiai tanácsadást és van medical fitness is. Utóbbi valami olyasmi, ami pont ezen a helyen volt először elérhető Magyarországon! Állítják, állandó fájdalmak esetén nem kiűzni kell a sportolást az életünkből, hanem meg kell találni annak legoptimálisabb formáját. Ami alkalmas pont azt a területet javítani. Manuálterápia útján meg kell szüntetni azokat a dolgokat, amik a fájdalmat közvetlenül okozzák és ez velük könnyen lehetséges lehet! Persze minden eset egyedi, de ők szintén erről írnak sokat. Hogy személyre szabják minden kezelésüket… A következő művelet pedig az optimális izomműködés helyreállítása kell legyen. Ez korrigálja a korábban a fájdalommal együtt élő ember rosszul berögzült dolgait. Ha valamit nem optimálisan csináltunk, mert addig fájdalmat okozott, akkor a rossz berögzüléseken javítani szükséges, és azokat ténylegesen száműzni kell!

Ha innentől kezdve már fokozható a terhelés rajtunk, ne ugorjunk el a sportolás lehetősége elől! Erre van a medical fitness. Ez az egyetlen dolog, amiről tudom, hogy kifejezetten mozgásszervi problémásoknak is ajánlott!

Az egészből a tanulság nekem az, hogy nem kell lemondanunk nekünk sem semmiről, akik azt gondoljuk (a fizikai gondok mellett lelki okok miatt is talán), hogy reménytelen vagyunk. Öregedve és egyre több fájdalommal találkozva nem a megúszáson kell gondolkodni, hanem a cselekvésen. Néha elkap minket valami, amitől lesz egy indíttatásunk (mint pl. egy lelkesítő film az újrakezdésről, vagy pont a mozgás szabadságáról), de én az írásomat annak szántam, hogy mindenki tudja: kis utánaolvasással a kevésbé túlszínezett valóság is meggyőző lehet már, eléggé. Mert mindenre van már megfelelő, kellően fejlett módszer, és a therapy4u.hu oldalon található csapat akár el is hozza ezeket nekünk Magyarországra. Akár a medical fitnesst. Kicsit ez dicsősége szerintem a globalizációnak is, de főleg azoknak a szakembereknek, akik ennyire elmélyülnek a saját szakterületükön megszerezhető ismeretekben! Akiket most ajánlottam, biztosan segíthetnek, de magatokban találjátok meg először az önsegítésre való hajlamot és motivációt. A gyógytorna árak messze nem olyan vészesek, mint amennyire fontos, hogy magatokkal, fejben szinkronba kerüljetek.