Állóképekből mozgókép, na és a nagy szelfi láz

fotósarok blog

Az 1800-as évek végén terjedtek el a képeslapok és a fotók a családokban, de képeket már a 17. században is tudtak kivetíteni a laterna magicával, amit lényegében tekinthetünk a diavetítés ősének. A mozgókép gyártás egyébként egy lóval kezdődött, ami így önmagában elég viccesnek hangzik. A sztori az, hogy Leland Stanford megbízta Eadweard Muybridget, hogy derítse ki, hogy létezik-e olyan másodperc, amikor a ló mindegyik lába a levegőben van. A gondolat által megszületett egy gép, ami képes volt a képeket úgy megjeleníteni egymásután, mintha mozgókép lenne, de sajnos ez a gép eltűnt, így végül nem tudott ismertté válni.

Az első publikus film bemutatása a Lumiére fivérekhez köthető, innentől pedig már csak egy ugrás volt, és kis idővel megjelentek a hangos filmek, majd a színes filmek és a térhatású filmek.

Bár a filmek nézése már a minden napjaink része lett, még sem vált a videózás mindenki hobbijává, ellenben a fotózással. A fotózáson belül azt hiszem, hogy tényként kezelhetjük, hogy a szelfizés az, ami a leggyakoribb, és leginkább közösségkovácsoló képrögzítési mód lett.

Fotósarok blog jött velem szembe a film és fotózás világában elmerülve. A fotósarok blogot olvasva megismerhettem egy új szolgáltatást, méghozzá a Selfie gép bérlést, és mint kép készítésre kitalált lehetőség pont illeszkedik is a mai posztomhoz. Ez a gép az álló képek készítése mellett animációs képet is tud készíteni. De kinek és miért is találták ki? Konkrétan bárkinek és bármire, aminél úgy érezzük, hogy jól jöhet egy olyan lehetőség, ahol a barátaink, vendégeink, ügyfeleink szelfiket készíthetnek nálunk, vagy akár velünk. Fantasztikus, hogy nem kell ehhez megvásárolnunk egy fényképezőgépet, mivel a fotósarok felállításakor egy jó minőségű, professzionális tükörreflexes digitális fényképezőgéppel készülnek a fotók. Amiket azonnal papír formában is megkaphatnak a résztvevők, így mindenki kap egy apró meglepetést, amit hazavihet magával. Ráadásul az így kézhez kapott fotó logózható vagy dátummal is el lehet látni, amiben sok-sok lehetőség rejlik. Egy filmezésre nehéz lenne rávenni a látogatókat, vendégeket, de egy szelfi box mögé szinte bárki szívesen odaállna és készítene magáról jópofa, vicces képeket akár egyedül, akár a barátaival karöltve. De aki nem riad meg a mozgóképektől, készíthet GIF animációkat is. És mi annyira jópofa ebben az egészben? Azontúl, hogy sokan szívesen készítenek szelfiket egy-egy pillanatról, a szefli gép mellé színes, mintás háttereket is lehet kérni, és rengeteg kiegészítőt is kínálnak, amivel bolondos és bohókás szelfik készülhetnek.

Egy fotó magába zárhat egy fantasztikus, feledhetetlen pillanatot, amit hazavihetünk, eltehetünk a szekrénybe, és bármikor elővéve előidézheti a régi emlékeket.

A szolgáltatás nagy előny, hogy 4-től akár 8 órán át is bérelhető a szelfi gép, mindezen felül egy segítő kolléga végig ott van a fotózáson segítőkezet nyújtva a megrendelőnek és a vendégeknek egyaránt. Egy szuper filmes összejövetelre is el tudom képzelni egy ilyen fotó sarok felállítását, de akár esküvőre, egyéb fesztiválokra, céges rendezvényekre is ki lehet bérelni, vagy baráti összejöveteleket is fel lehet vele dobni.

Örökítsünk meg minél több pillanatot álló vagy mozgóképen, jól őrizzük meg őket, emlékezzünk, vegyük elő, meséljünk róla. Töltsük meg a lelkünket időnként a sok régi szép emlékképpel, ami bennünk él, és amit ezekkel a kézzel fogható szelfikkel könnyedén felidézhetünk.