A napelemek segíthetnek elkerülni a filmekből ismert természeti katasztrófákat

Az feltűnt még rajtam kívül másnak is, hogy az elmúlt egy-két évtizedben egyre több természeti katasztrófáról szóló film jelenik meg? A disztópikus jövőt lefestő, az apokalipszis után játszódó történetekről már nem is beszélve. Ezek persze extrém esetek, és nyilván a szórakoztatás és a figyelem lekötése az elsődleges cél, ezért választanak a rendezők ilyen témát. Ha jobban belegondolunk, akkor viszont feltűnhet, hogy a világ lassan-lassan, de tényleg abba az irányba halad, mint amit ezek a filmet is elénk tárnak. Ez ellen első sorban a legtöbb környezetszennyezést okozó óriásvállalatok tehetnének, de nem tesznek. Így hát az átlagos embereknek több teher kerül a vállára, ha a környezetünk megóvásáról van szó.

Szerencsére egyre olcsóbbá válnak az alternatív, karbonsemleges megoldások, mint például a napenergia hasznosítása is. Az áraik csökkentése mellett a legjobb napelem márkák még több évtizedre szóló garanciát is vállalnak a termékeikre. Jó példa erre a japán Sharp gyártó is, amely már több mint 60 éve van jelen a napelem piacon. Ők egészen pontosan 25 éves teljesítménygaranciát vállalnak, amely alatt az általuk forgalmazott napelem paneleknek minimum 80%-os teljesítményt kell produkálniuk. Ez azért elég jól hangzik. Persze a 25 éves garancia nem azt jelenti, hogy a napelem panel a 25 év elteltével nem működne ugyanúgy tovább. Összefoglalva tehát egy egész generáció áramfogyasztását válthatja ki egy igényesen kivitelezett napelem rendszer, amely a legjobb napelem márkák paneljaiból áll össze.

A napelemes rendszerekkel saját magunknak termelhetjük meg az áramot anélkül, hogy bármilyen szennyező anyagot bocsátottunk volna ki érte. Mivel önellátóvá válik a háztartás, legalábbis az áramot tekintve, ha elég energiát sikerül a fotovoltaikus rendszerünkkel megtermelni, akkor nem kell a központi szolgáltató felé elszámolnunk. A villanyszámlát tehát elfelejthetjük, így havonta több ezer forintot spórolhatunk meg. És hát kinek ne jönne jól havi plusz 10 000 forint? Bár egyszerre a napelem rendszer telepítése nagyobb költséget ró a nyakunkba, mégis megéri. 8-10 év alatt ugyanis a kieső villanyszámláknak köszönhetően a telepítés ára bőven megtérül.

Több állami támogatás is elérhető cégek számára, a lakosság számára pedig ott van a MFB 0%-is kamatú és THM-ű hitele. Az államnak is érdeke, hogy Magyarország elérje a rá szabott EU-s célkitűzéseket. Ha a közemberek tudatába is beivódik, hogy hiába tűnik drágának, de még így is megéri napelemekbe fektetni a félretett pénzt, akkor már nyert ügyünk van. A megújuló energia ugyanis még az ingatlanunk értékét is növeli. És valóban, egyre több lakóépületen látni napelem paneleket. Minél többen döntenek a tudatosság és a környezet megóvása mellett, annál jobbak lesznek az esélyeink a filmszerű katasztrófák elkerülésére. A legjobb mégis az lenne, ha a környezetkárosító vállalatok a profit helyett inkább a jövőt választanák. De mint a filmekben, úgy a való életben is léteznek olyan “gonosz hatalmak”, akiknek csak a saját hasznuk számít.