Mozi, vagy inkább otthoni filmezés?

Gimnazista koromban szinte minden hétvégén moziba jártunk a legjobb barátnőmmel. Akármikor bemutatója volt valamilyen új filmnek, biztos lehetsz benne, hogy mi ott voltunk. Ha egy újabb blockbustert mutattak be, akkor elmentünk valamelyik nagyobb multiplex moziba, ha pedig művészfilmet szerettünk volna nézni, akkor a kisebb művész mozikat látogattunk meg. Persze ha régebbi kult filmeket, vagy klasszikusokat szerettünk volna megnézni, akkor kivettük a videotékából (igen, akkoriban még ez volt szinte az egyetlen lehetőség filmek beszerzésére), és az otthon kényelmében néztük meg. 

Ma már azonban a mozi, és az okos tévén elérhető tékák mellett számos online felület van, ahol kedvünkre válogathatunk a filmek és sorozatok között. Egy ideig szkeptikus voltam az ilyen jellegű oldalakkal szemben, de néhány hónapja beadtam a derekamat, és előfizettem az egyikre én is. Azóta teljesen beszippantott. Sosem voltam nagy sorozatnéző, de az elmúlt időszakban több szabadidőm volt, és többet lehettem otthon, így belevetettem magamat a legújabb sorozatokba. Hétvégenként pedig olyan jól esik kipattogtatni egy csomag pattogatott kukoricát, főzni egy forró teát és a kényelmes kanapén elhelyezkedve végignézni a legújabb filmeket.

Mostanában egyre több dokumentumfilmet, bűnügyi filmet és sorozatot nézek. Bár kicsit morbidnak hangzik, de nagy kedvenceimmé váltak a sorozatgyilkosokról szóló filmek, mivel nem csak a nyomozás menetét, hanem a bűntettek pszichológiai hátterét is bemutatják bennük, ráadásul nem is akárhogyan. Aminek pedig kifejezetten örülök az, hogy nem csak nagy amerikai produkciókat van lehetőségem nézni ezeket az online felületeken, hanem magyar, vagy egyéb kevéssé ismert nemzetközi produkciókat is.

Magyarország mindig is kedvelt forgatási helyszín volt, nem csak az etyeki filmstúdió miatt, hanem mert Budapestnek is ezer arca van, és rengeteg historikus filmet tudnak itt leforgatni. Nem is tudom hány nagyvárost személyesített már meg a mi fővárosunk. És nem csak a stúdiók, hanem maga a magyar filmipar is hatalmas nagy léptékben fejlődik, amit több Oscar jelölés és filmfesztiválokon való sikeres szereplés is tanúsít. Sok rendkívül tehetséges fiatal magyar színésszel, rendezővel, operatőrrel és díszlet- és jelmeztervezővel büszkélkedhetünk.

Persze az otthoni filmezés nem helyettesítheti a mozi élményt. Az ember még a popcornt ropogtató embereket is könnyebben elviseli ilyenkor, mert ez is mozi kultúra része. Fantasztikus élmény egy rég várt filmet óriási képernyőn, szuper hangrendszerrel végignézni a baráti társasággal. A kedvenceim az igazi régimódi bársonyszékes mozik, nem tudok betelni velük. Bár a mozijegyek egyre drágábbak, még ez sem hátráltat. Nem jobb megadni a módját a filmezésnek? Ahelyett, hogy az íróasztaltól csak a kanapéra vonulok át, sokkal jobban szeretek szépen felöltözni és elmenni a moziba. Te hol szeretsz inkább filmezni? Otthon, vagy pedig inkább moziban?